Druppelirrigatie is een erg efficiënte manier om de landbouwproductie te vergroten, en daarmee de voedingssituatie en het inkomen te verbeteren.16 druppel

Meestal wordt eerst met de hand een waterput gegraven, dicht bij het land dat bewerkt wordt. Er wordt een eenvoudig stalen drum op een stellage van ongeveer 1 meter hoog geplaatst. Dat vat wordt twee keer per dag met een emmer of een simpele handpomp gevuld.

Slangen met gaatjes brengen het water precies bij het plantje. De toevoer van water kan goed gereguleerd worden. Ook wordt er zoveel mogelijk 's nachts geïrrigeerd om verdamping van het kostbare water zoveel mogelijk te voorkomen.

Met een simpel systeem dat € 200 - 300,- kost, kan er gemakkelijk 200 - 400 m2 groenten verbouwd worden. Ook worden fruitbomen aangeplant. Deze investering is snel terugverdiend.

Van belang is ook dat er nu in de droge periode toch verse groenten beschikbaar zijn. Dit komt de kwaliteit van het voedingspakket natuurlijk ten goede. Tevens kan er op de lokale markt verkocht worden, zodat ook het inkomen kan verbeteren.

Bekijkt u ook eens de foto's in het foto-album 'Druppel-irrigatie'.